Bubba og ares parret 30/4 og 1-2/5-2019

Ny paring.

Paring er skjedd mellom N SE VCH N SE UCH N SE J(SCH)CH Fjelljegerns Ares og C.I.B. C.I.E DK V-18 FI V-18 NORD UCH SE J(ES)CH SE NO VCH Inge Z Nízkych Beskýd

Valpene ventes (om hun han tatt se) den 2 Juli 2019. Paringen er godkjent av raseklubben avelsråd.

Ares er en av Norges mest meriterte hannhunder av sin rase. Han har ett meget godt søk, og jager elg, hjort, rådyr og hare. Lostiden kan variere alt fra 15 minutter til 1 time, avhengig av viltart og terreng. Han har ett svært godt losmål, og nyanserer losen alt etter hvor tett innpå losdyret han er. En god egenskap er at han returnerer i baksporet. En komplett jakthund.

Ares er ikke testet på svin da vi ikke har gris i Norge. Men han har definitivt viltskarpheten som behøves for å jage gris. Han kommer til å bli testet i hegn i Sverige i sommer.

Inge/Bubba:

Inge är den enda tiken i Sverige som uppfyller kraven för rasklubbens högsta avelsgodkännande (Avelsgodkänd Plus). Hon är en tempramentsfull tik som har ett mycket bra skall och som jagar hare, räv, hjort, gris och rå. Hon har ett ok sök och är mycket spårsäker. Vid eftersök på skadat vilt river hon ner vid behov. Hon har 100%-ig återgång i bakspår. Drevtider beror på före och hur bra kontakt hon får men mellan 15min till 1 tim. Roligast tycker hon grisar som stannar och gör motstånd är. Vid skenande, snabba djur så släpper hon efter ca 1-2km.

Båda hundarna har elitspårchampionat och båda satsar på att ta sitt sista drevprov för drevprovschampionatet i år. Båda hundarna har genomfört rasklubbens exteriörbeskrivning (Formbewertung). Ares med SG (381p) och Inge med SG (326p). Båda är friröntgade och Inge är även NCL-testad (fri)
Ares har även ett d-cert på hare med 57p av 60!

Vi förväntar oss valpar med mycket stor jaktlust, måttlig till stor viltskärpa, som jobbar spårnoga och som inte bara jagar klövvilt utan som också klarar att jaga hare och räv.

Valpar kommer enbart säljas till aktiva jägare som också är inställda på att meritera sina hundar. Meritering är enda sättet för oss som uppfödare att få reda på vad som ska förbättras och förändras till nästa generation och inget vi är beredda att göra avkall på.