Rådyrlos.

Lenge siden sist nå. Det har ikke skjedd så mye, og det har vært en dårlig høst jaktmessig! Det er lite dyr i område, og jeg har vært mye rolig ihøst på grunn av skade. Men både Karo og Ronja har vært mye ute i marka og kosa seg ! Sist søndag hadde Karo en kjempelos på rådyr! Men, uheldigvis passerte den Gisle mellom noe buskas, og løp nedi dalen, så fikk den ikke på skuddhold! Nå er det 1 jaktdag igjen før vi tar juleferie! På nyåret er det klart for opptrening til blodsporprøver når våren kommer 🙂Ønsker alle sammen ei riktig god jul!

Kovskospor 01-11-2013

La ut to lange klovskospor til Ronja og Karo igår. Synes dette er eneste formen for trening som gjør ett ettersøk så reelt som mulig. Hadde med meg ei lever og blod (av samme dyret som kløvene) som jeg delvis dro etter meg, med opphold. La også biter av levera i sporet. Fikk en helt annen hund i lina... Mye mer iver, og det lyste av dem at dette var morsomt! Og begge to gikk sporrett fra start til mål. Vinden gjorde at Karo gikk ved siden av, men aldri i tvil. Karo har litt vel stor fart, så jeg jobber intenst for å holde ham igjen. Men, er stolt over begge to!

Blodspor

Da ble det hyttehelg, og null jakt.. Derfor la vi ut blodspor istedet, for å vedlikeholde det. Har ikke gått ett ordentlig blodspor siden mai... Ikke nok med det, fikk ikke tid til å gå det før det hadde gått 25,5 timer!!! 4 vinkler, sårleie, opphold og masse vilt! Fantastisk jobbing av både Karo og Ronja. Sporet bra, ringet og utforsket. Imponert!! Til helga blir det hjortejakt!!

Ronja imponerer igjen!!

Idag, tirsdag samlet vi sammen ett lite lag igjen, og var klare for nye drev i marka. Mange er på jobb, men vi ble 8 mann. Vi skulle ta ett drev nede ved Hølondavegen der vi vet det går ku med tvillingkalver. Jeg går nesten hjemmefra, mens Stian og Tore går fra Hølondavegen. Det er en del rådyrspor, og Ronja girer seg opp med en gang... Tar henne av det sporet, og vi går videre. Hunden går med hevet hodet, og plutselig knekker det i grener.. Jeg spør Stian om det er han som er der, men han er lenger ned og bak meg... Da er det dyr sier jeg! Ikke lenge etter oppdager Stian ferske elgspor. Vi bytter plass, slik at Ronja kan følge på sporet. Ingen fare, hun finner det selv. Dyret krysser opp og ned i dalen, og skal til å krysse Hølondavegen, men der løper Tore opp og ned og fram og tilbake for å avskjære. Dyret snur, og løper i postlinjeretning. Det passerer Gaute som får oksen på kjempehold, men han har for stor fart. Vi holder litt igjen, da dyret stopper i skogkanten, på tur utom postlinja.. Ompostering i full fart for de som elgen har passert... Men i det jeg står der og venter på signal til å gå på, smeller det. Håvard har fått ham på post! Jeg går så smått etter, og slipper Ronja. Hun sporer rett på oksen. En tapping med sykkelstyre.

Neste drev blir oppi Buanmarka.Ronja får slappe av, og Karo skal få prøve seg i line.. Jeg slipper ham ikke idag, da elgen har en tendens til å komme fort under los for ham. Vi går fra valdet til Arne Nordbotn, runder under Høgberget, opp til langmyr åsen, og ned Svartråa. Ingen råferske spor der, og etter en times gåing, kommer vi ned til bilen igjen. Gaute går mye lenger ned enn meg, og runder Edwardsåsen, da det plutselig smeller... Tore har skutt på en kalv. Kom med hund!!! er det jeg hører på Walkien. Å gå ettersøk med Karo er en smule for sterkt for meg (klarer så vidt å holde ham), så Ronja må igjen ut å gå. Finner skuddplass: Ingen tegn til blod, hår eller skuddtegn i spor. Ingenting. Snakket med skytter, som mener han har trekt av for seint. Vi avventer til postene er på plass, førjeg setter Ronja på sporet. Har med meg Stian som skytter i tilfelle vi går oss innpå. Etter 2 timers intens sporing, må vi avslutte søket. Ingen blod eller hår. Søket blir tatt opp igjen imorgen.

Gisle med elgokse skutt ved lokking!

Elgjakta fortsetter...

Ronja etter ENORM sporing på kalvespor som var 17 timer gammelt!

 

Gisle fikk lokket fra en elgokse på lokk imorges. Gjett om han er stolt av det! Det er jeg også :-)
Igår skulle vi jakte på kua med kalvene som var observert på morrasrunden. Vi skulle ta ut den ene kalven der. Gisle og Karo skulle gå på fra andre siden, så de fikk dem opp til postrekka. Det er så tett nedi der, at han slapp Karo ganske så med en gang.  Han gikk rett i los.. På rådyr! Jaja, vilt er vilt for Karo, og det var en fin runde! Han kom i baksporene til Gisle når han var ferdig, og jaget på elg fortsatte. ikke lenge etter ble kua og kalvene tatt ut. En av postene, fikk kua på post. Han skjøt! Kua datt, og kalvene løp videre... Jeger sa han hadde siktet på kua lenge, og så ikke kalvene. Han trodde det var ett enkeltdyr. Kalvene var store og fine, men vi bestemte oss for at vi skulle postere på kalvene på ettermiddag/kveld. Den ble resultatløs. Vi startet opp i morges igjen. Vi gikk fra enden i dag også, og opp mot postrekka. Ingen kalv. Jeg tenkte at det kanskje var en mulighet å gå på sporet fra i går… Det var 17 timer gammelt. Jeg satte Ronja på sporet, og jammen var det ikke teft i det! Det ble ompostert, og vi var klare til å gå. Gisle tok med Karo på andre enden av åsen, så vi fikk avskjært dem mot nabovaldet. Hun sporet som en dronning! Det bars rett opp i åsen. Mot plantefeltet og postrekka. Ronja jobbet råbra og var konsentrert hele tiden! Etter ett kvarters hører jeg ett voldsomt brak og busker som vaier. «Æ tar ut dyr» pass på!!!! Usikker på hva det er, da jeg ikke ser dyrene. Ronja går over til støt, og det smeller! En kalv er nede. Like etter smeller det på nytt. Dyret fortsetter mot grensa. Jeg og Ronja kommer til skuddplass, og der kalven datt. Tenk det! Hun gikk på ett 17 timer gammelt spor, tar ut kalvene, og kommer til fall!!! Jeg er målløs! Gisle og Karo går bort til skuddplass på den andre kalven, utreder, og må gå ettersøk. Det andre jaktlaget blir varslet, slik at vi kan gå over. Karo sporer sporrett i nesten 1 time. Da slippes ham, ihåp om å få stanset kalven. Ikke en bloddråpe hele veien, og heller ikke på skuddplass. Karo går i los, men som kortjager, kommer han tilbake etter en kort stund. Vi bestemmer oss for å roe ned å starte opp i morgen tidlig. (søndag). Trist sak, men skal gjøre alt vi kan for å få fatt i den. Det var mest sannsynlig bomskudd, da kalven løp lett både i oppover, flate og nedoverbakke. Vi får se i morgen.

Ronja og oksen

Å, hvor skal jeg begynne... Jeg er kjempeimponert over hundene våre!! Det er helt sikkert! Igår ble det observert en elgokse ved Vigda, og ku med 2 kalver på andre siden av valdet.. Vi bestemte oss for å gå på oksen med Ronja, da hun er den som egner seg best i or-skogen når den ligger på tvers og krongler seg overalt ... Vi ble påvisst hvor den hadde stått, og Ronja var i overkant ivrig.. Dette lovet ikke godt! Hun girer seg opp, og da er det lett for at hun kopler ut... Vi gikk runde på runde, men kom fram til samme sted.. Jeg bestemte meg for å ta større runde, og da løsnet det for henne. Sporet gikk i rett ned mot Vigda og i retning postrekka! Før vi i det hele tatt fikk sagt noe på radio, smalt det. Det var på den andre enden av postrekka.. En okse, men Gaute, som skjøt, mente det var en okse som hadde stått der når han kom på post. Vi gikk videre på sporet vårt.. Vi kom til en liten haug, der det så helt umulig ut å komme oppi! der ville Ronja gå.. Jeg tok henne tilbake, men hun nektet. Ok sa jeg, og fikk kavet meg gjennom alle nedfallene. Plutselig hører jeg ett brak, og ett dyr kommer seg på bena og løper avsted. Det smeller , og dyret faller. Håvard sier på Radio at dyret ligger, men at det plutselig reiser seg og løper avsted.. Bort mot neste post.. Det smeller på nytt, men skytter er usikker på utfallet. Jeg sjekker ut første skuddplass, men finner ikke blod, ingen pels.. Bare grope spor av ett dyr som har ligget nede. Deretter sprikende spor videre... I og med at dyret er påskutt på nytt, går jeg og Ronja videre opp til skytter to for å undersøke. Skytter forklarer, og vi går opp til skuddplass. Etter 20 meter finner vi oksen. Død. Fantastisk sporing av Ronja. Igjen! 

  • Den 24 sept fikk vi telefon fra Adresseavisen om vi ville være med i repotasje, der temaet var jakt fra jakttårn. Gjerne det :-) Her noen bilder fotografen tok

  • Gisle i jakttårnet

  • Hele "familien" samla ved jakttårnet

Elgjakt 2013

Stian og kviga 1 dag

Da står elgjakta for tur her på Melhus. Den 25 var det opp og ut for å observere dyr. Mye dyr i terrenget skulle det vise seg.. Det ble observert elgku med to kalver og ei kvige. De forsvant opp i skogen, så vi bestemte oss for å ta ett drev på dem. Håvard hadde sett 3 voksne dyr nede ved eiendommen sin også. Jeg gikk med Ronja litt lenger opp fra der de var blitt sett. Jørn gikk med elghunden Fenja. Ikke lenge etter drevet startet, fikk Ronja teft, og jaget var igang. Dyrene delte seg, og vi gikk på ett enkelt dyr. Ikke lenge etter smalt det fra Stian Estenstad. Dyret hadde krysset seg oppover, og rett i fanget på Stian.En kvige. Ronja kom til fallet kort tid etter :-). Imponert over litjtuppa mi. Neste drev var på de 3 dyrene som ble observert nede ved hølondavegen. Gisle gikk med Karo, og jeg med Ronja. Tok ut dyrene ganske fort. Karo sporet som en drøm, men desverre gikk dyrene over til naboene.., og drevet ble avsluttet.

  • Matbit på Bjørndalsmyra

  • Utvomming i Våvasslia

  • Elever og felte dyr i Våvasslia

Årets første storviltjaktkurs i Songlia 2013

Karo på Bjørndalsetra

Da var vi endelig igang. 5 til 8 september! Nytt kurs, nye og gamle elever møtte opp på Songli for å være med å jakte på hjort. Jeg kunne ikke bli med i utgangspunktet, men Gisle og Karo dro utover på torsdag ettermiddag. Da var det samling, og planlegging av fredagens første morgenpostering og drev. Det var 10 elever, og 13 instruktører. Det ble ikke felt dyr under posteringen. Gisle og Karo dro etter klokka 09.00, og da var det drev resten av dagen. Karo gjorde en kjempejobb! Han søkte ut, og fikk los ikke lenge etter . Dyrene dro ned mot Grytdalen. Han kom i retur, var innom for kontakt før han på nytt tok ut dyr og gikk i los. Denne gangen var det en spissbokk. Den kom fram på 2 poster, men ble ikke felt. Siste posten på 4 meter, men den hadde for høy fart. Karo var i kjempeform, og jobbet som en wachtelhund skal 🙂🙂

Lørdag kjørte jeg og Ronja utover for å bli med å jage Våvasslia! Ett kjempedrev som jeg synes er utrolig spennende. Følte meg i god nok form, og klarte ikke å holde meg hjemme! Ronja var klar.. Hun dirret hele veien utover 🙂. Det var gjensynsglede når Karo kom oss imot 🙂. Det var tett tåke idag, så drevet ble utsatt noen timer. Men, når vi endelig kunne dra ut, var ventetiden glemt! Vi var tre drivere med hunder, så dyrene skulle fram! Karo fikk los ganske så fort. Men denne gangen var det store mengder orrfugl.. Han jagde opp kull på kull... Ingen hjort.. Jeg og Ronja støtte på to dyr, men de lurte oss, og gikk tilbake. Eskil gikk seg på hjortekolle med kalv, som styrtet fram mot postrekka i en enorm fart!. Karo kom etterhvert innpå , og gikk i full los! Dyrene passerte postrekka. I mellomtiden fikk fjellposten besøk av flere hjort.. Gisle gikk øverst med Karo, men disse dyra gikk høyere. De visste jo ikke at det satt fjellposter der... Der datt det to ungkoller som ble resultatet denne dagen. En fin dag som vanlig i Songlia.

Søndag. Jeg tok med meg Karo hjem igår. Han var sliten, og klar for hvile. Ronja ble igjen med Gisle. På morgenposteringa ble det skutt etter en hjortekalv. Det var tydelig skuddreaksjon, men dyret var søkk vekk. Da ble Ronja kalt ut. Det var blod på skuddplass, og søket var igang. Ronja gjorde en kjempejobb, og spora bra! Men, det endte med at dyret ikke ble funnet. De havnet til slutt nesten nede i Grytdalen.Det var blod kun på skuddplass, ellers ingenting. De gikk på med flere hunder, men havnet på samme plass. Trist når sånt skjer. Mulig ny sporingsrunde idag, mandag. Saumfare området.

Håper jeg kan være med på neste kurs om 14 dager igjen

Båndtvangen over

det er ikke dermed sagt at vi har hundene løse uansett hvor vi går. Nei, vi trener oppi marka til jakta starter 1 september! Vi har trimmet og trent i hele vinter,men det er jo mye bedre trening å være uten bånd. Første dag i marka. det er regn og 13 grader. Karo slippes, og går rett ut i søk! Flott!! Håper det varer. Ikke lenge etter tar han ut elg med to kalver. Og for første gang i sitt liv får han stålos! For en hærlig følelse! Han står og støter,kommer tilbake til meg, for så å ut igjen. Fantastisk 🙂🙂. Ronjamor har også løpt litt, men ingen los. Hun nyter hvert øyeblikk! I høst starter det nytt kurs i Smeller! Gjenstander gjemmes på forskjellige steder, og hunden skal markere. Vurderer sterkt å melde på Ronja. Synes det er veldig spennende å la hunden jobbe med nesen :-)


Har hatt noen fantastiske dager på Roan. Med fersksportrening og lange turer. Ronja storkoser seg der ute.

Trenger du ettersøksavtale??

Nå er det snart jakt, og vi har nedtelling på båndtvangen og årets begivenhet. Det blir ett spennende år med masse utfordringer. Har vært å sjekket bukkemerker i skogen, og det lover godt. Når det gjelder elg, er det lite å se, men en del spor er det. De er gode på å gjemme seg nå når de har kalv, og det er mye mat i skogen. Gisle og Karo gikk seg på en stor hjortebukk igårkveld. Både mann og hund ble ganske så "heit" 🤪 Masse lykke til alle jegere der ute 🙂🙂

HUSK: Om dere trenger ettersøksavtale, stiller vi gjerne opp. Har noen ledige oppdrag enda🙂

 

5 Juni 2013

Etter en runde til hos dyrlege forrige fredag, ser det ut til at kompisen min er blitt frisk. Dyrlegen påsto at "tilbakefallet" ikke var pga huggormbittet, men vanlig mage/tarminfeksjon. Vi Skal ta blodprøve nå i neste uke, og da håper vi på friskmelding 🙂. Ellers så har vi vært på hytta. Der kan hundene være løse å løpe på 2 mål stor tomt. De storkoser seg. Vi "lekte" oss med ett tørka reinsdyrskinn, og gjett om jeg fikk respons 🤪. Ellers en god del apport, og bare leik. Arti at gutten er iform igjen! Nå som jeg har gått videregående kurs i ettersøk, og fått bevis, kan jeg ta på meg oppdrag på ettersøk til jegere og jaktlag rundt omkring i distriktet. Vi er to som tenkte etterhvert å slå oss ilag, så tror dette skal bli bra. Vi trener blodspor, og vi trener på schweiss sporet, der det gåes opp spor med kløuv fra elg eller hjort, sammen med blod. Det er tilbakeganger, sårleie og sirkel med sporkryss. Veldig utfordrende og synes denne form for trening er mer lik ett ettersøk enn hva ett vanlig blodspor er.

Hoggormbitt.... 19 mai 2013

Så skjedde det som jeg har fryktet i mange, mange år.. Karo ble søndag bitt av hoggorm . Vi skulle ta en times tur fra morgenen av da vi hadde malearbeid i forbindelse med hyttebygging på Roan.. Det var 20 grader og sol, men vi gikk på veien og godt oppgått sti hele veien. Underveis var det mye svaler som svirret rett over gresshøyde, og Karo ble ivrig etter å følge med hvor de tok veien. Han bygset litt uti gresset der det var skygge, fuktig og ikke en eneste stein.. Plutselig hopper Karo rett opp i lufta, og løfter benet..(klokka er 09.25) Gisle roper at det var en huggorm som Karo mest sannsynlig hadde tråkket på... Vi fikk karret oss 500 meter bort til ett gårdsbruk, der vi fikk Halgeir til å kjøre oss til hytta. Karo hadde allerede begynt å reagere på bittet. Han haltet, benet var hovent, og han ble slapp.. KOm oss hjem på 5 minutt. Ringte dyrlege i Osen, der vi fikk beskjed om å gi kortison (noe jeg alltid har med, tross falsk trygghet..) å komme med en gang. En time etterpå var vi på plass, og klokka 11.10 fikk han drypp (ringer) og motgift klokka 11.30. Han lå i 3 tima. Der trodde vi at vi mistet ham... Kom hjem med en slapp og uggen Karo med lite matlyst. Heldigvis drakk han litt, og utpå kvelden kom han seg litt. Enda idag, tirsdag er han slapp, men med antibiotika og ro håper vi at han blir sitt gamle jeg igjen. Dette var en skremmende opplevelse som jeg håper jeg aldri opplever igjen.

  • Barbert for å få inn venflon til intravenøs behandling

  • Nederst på venstre fot vises hoggormbittet godt.

Blodsportreninga igang.

Godt at det er bart, og vi kan starte opp med blodsportreninga igjen. La ut ett spor på ca 650 meter, med 3 vinkler, sårleie, og 2 avhopp, hvorav ett avhopp i vinkel. Karo gikk fantastisk bra til at det var første gang siden i høst. Kjempearti. Ronja var litt mere virrum, men spor 2 ikveld gikk hun kjampebra :-) Fineste hundan mine 🙂🙂

Sporstart blodspor

La sporet i en velgått sti. Null problem

Fint driv over stubber og stier

Markerer sårleie, og tar seg god tid. Hærlig.

Gikk rett på skanken. Gullet mitt